5 پیشنهاد اساسی کارشناسان به دولت نهم برای اصلاح نظام توزیع
در حالی که رئیس جمهوری اصلاح نظام توزیع را یکی از محورهای طرح تحول اقتصادی اعلام کرد، کارشناسان امر ایجاد فروشگاههای زنجیرهای بزرگ، کاهش تعداد واحدهای خرده فروش، هدفمند کردن یارانهها، نظام پرداخت الکترونیک و واگذاری امور به اصناف را برای اصلاح نظام توزیع پیشنهاد کردند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس برای اصلاح نظام توزیع در وحله اول شناسایی ساختار توزیع از اهمیت زیادی برخوردار است. شناسایی مراکز تولیدی به عنوان اولین منابع تامین کالای مورد نیاز توزیع و پس از آن شناسایی کانال های توزیع که شامل شبکه های توزیع و عمده فروشی هاست و در آخر اصلاح نظام خرده فروشی که نقش بسیار عمده و پر رنگی در توزیع کالا دارند باید مورد توجه قرار گیرد. چرا که وجود 2 میلیون واحد خرده فروشی یکی از مهمترین چالشهای نظام توزیع کشور محسوب می شود.
در همین خصوص با کارشناسان به گفت و گو نشسته ایم و مشکلات نظام توزیع را به چالش کشیده ایم تا در راستای رسیدن به اهداف طرح تحول اقتصادی در حد امکان بتوانیم نقش مشورتی و حمایتی از این بسته سیاستی بزرگ و تحول آفرین دولت نهم را داشته باشیم .
* ایجاد فروشگاههای زنجیره ای بزرگ
حسین معروف قتالی عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران در گفتوگو با فارس در خصوص اصلاح نظام توزیع گفت: اجرای برخی طرحها در کشور ما با سد واکنشهای اجتماعی برخورد میکند و وقتی شاکله اصلی نظام مبتنی بر مردمگرایی باشد نسبت به واکنشها حساس شده و نمیتواند اصلاح ساختارها را انجام دهد.
وی در خصوص اصلاح نظام توزیع کالا گفت: آنچه در خصوص نظام توزیع در دنیا اتفاق افتاده این است که حرکتی از واحدهای توزیع کوچک و خرده فروشیها به سمت واحدهای توزیع بزرگ، فروشگاههای زنجیرهای بزرگ و هایپر مارکتها صورت گرفته است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران گفت: به مرور زمان این فروشگاههای بزرگ تبدیل به برندهای تجاری شدند و از اعتبار خاصی در ذهن مشتری برخوردار شدند.
به گفته وی، کنترل نظام توزیع در این فروشگاهها کاملا امکانپذیر است چرا که قیمت در همه فروشگاههای زنجیرهای ثابت است و گریز از مالیات امکانپذیر نیست چرا که صندوق مرکزی فروشگاه میتواند هر لحظه توسط مامورین مالیات کنترل شود.
وی در ادامه افزود: نکته قابل توجه این است که کارکرد هزار واحد صنفی را میتوان توسط یکی از این فروشگاههای بزرگ تامین کرد و کنترل یک فروشگاه خیلی امکانپذیرتر و آسانتر از کنترل هزار واحد صنفی است.
* تعداد واحدهای خردهفروشی باید متعادل شود
مهدی تقوی در گفت و گو با فارس گفت: بزرگترین معظل نظام توزیعی ما وجود واسطههای زیاد بین تولیدکننده و مصرفکننده است و هر کدام از واسطهها سهم بسزایی در بالا رفتن قیمت دارند که تنها راه حل فرار از این معظل، ایجاد فروشگاههایی است که تنها واسطه بین تولیدکننده و مصرفکننده باشند.
وی در ادامه افزود: طبق پژوهشهای انجام شده تعداد واحدهای خردهفروشی نسبت به جمعیت رقم بسیار بالایی است که افزایش تعداد خردهفروشیها علیرغم اینکه باعث افزایش قیمتها میشود، کنترل و نظارت را هم مشکل میکند.